Ketika semua orang asik membuat Jeruk Asam Boi yang mengiurkan itu.
Saya pula mencuba resepi turun temurun dari kakak hihihi.. RESEPI JERUK ASAM MASIN
Cuti semester kali ini di isi kan dengan mencuba resepi-resepi yang tidak pernah di lakukan oleh saya hihi. Oleh kerana sudah lama tidak berkongsikan resepi di laman notainsan ini. Dengan itu hari ini saya akan kongsikan RESEPI JERUK ASAM MASIN .
RESEPI JERUK MANGGA ASAM MASIN
Bahan-bahan
6 Biji buah mangga (mengikut citerasa untuk buah apa yang mahu di gunakan)
1 Senduk Gula (Secukup rasa)
1 Sudu teh Cuka (Secukup rasa)
6 Biji Asam masin (Secukup rasa)
Setengah cawan Air (Secukup rasa)
Cara-cara
1. Mula-mula masukkan setengah cawan air, 1 senduk Gula, 1 sudu teh Cuka dan kemudiannya 6 Biji Asam masin kedalam periuk.
2. Kacau sehingga sebati kesemua bahan serta gula larut dan menidih.
3. Tutupkan api dan masukkan 6 Biji buah mangga yang telah di potong. Gaulkan sehingga sebati.
4. Biarkan sehingga sejuk kemudiannya masukkan kedalam peti sejuk (mengikut citerasa kepada yang mahukan jeruk tersebut rasa sejuk dan segar) dan tunggu selama beberapa jam untuk sebatikan rasa dah boleh menjamu selesa.
Gula
Buah mangga telur yang telah di kupas kulitnya
Asam Masin berwarna merah
Akan menjadikan warna jeruk nampak menarik serta memberi rasa yang cukup untuk jeruk
Mangga yang telah di potong
Akhirnya inilah hasilnya
Jeruk Mangga Asam Masin
Selamat mencuba..
3 Comments
saya pun buat guna asam merah jugak. memang sedap. ^^
BalasPadamBetul tu..dan warna dia juga menarik..memang menbangkitkan selera ^_^
BalasPadamSangat menggiurkan
BalasPadamCatat Ulasan